Fonts

 

El terme de Castellonet de la Conquesta està compost per una sèrie de fonts que doten a la població d´un esperit natural.

Aquestes són:

  • La Font de la Cuta. Situada a una altura de més de 650 metres. Es tracta d´una font artesana, que tira aigua prop d´un marge de pedra i que avui en dia es troba canalitzada per un canyó de plàstic blanc. Actualment, l´abandonament és visible i la presència de fauna salvatge per a abreujar pareix comú, fent-se patent en els forats de terra que provoca.
  • La Font de la Fita. Fluix de baix d´unes pedres i s´uneix al barranc del Coloms o de les Falagueres. El seu caudal sol ser molt constant i és comú veur-ho manar. El sue nom fa pensar que el barranc ha servit, en un altr temps, de delimitació de proppietats. En els anys 60, amb la intenció de canalitzar la seva aigua i fer-la servir per al poble.
  • La Font del Tarro. Ha segut tradicionalment la més apreciada per la gent de Castellonet, per a beure quan les cases no contaven amb servei d´aigua. És una font important i poc usual en el vall de la Vernissa, per la gran quantitat de regadiu que possibilita el seu caudal. Naix baix una penya, nomenada els Corbs, a on comença la senda del Collao, i es troba canalitzada mitjançant una sèquia i permeteix el rec d´unes 90 o 100 fanecades amb 96 tandes cada 16 dies.
  • La Font Nova. És una font de molt fàcil accés ja que se troba a prop de la pista forestal que travessa, a la llarga, la serra de la Cuta. Mana només després de episodis plujosos, mitjançant una teula que verteix les seves aigües a un xicotet pou de pedra, que una volta ple, plena una antiga bassa, que avui en dia està arruïnada i que ha servit en algún temps per a regar eks bancals pròxims i per a que els animals puguen beure. Avui es perden part de les seves aigües en una bassa natural que es forma junt a la font, i que es molt visitada per els animals salvatges,
  • La Font del Gauet. És també una font de molt fàcil accçes, junt a la pista forestal. Antigament aflorava d´una greta d´entre les pedres, a través de una teula. Allí es recollia l´aigua en una bassa de pedra, avui, casi derruïda, l´ús de la qual s´estés per al rec d´uns pocs bancals de l´horta. Pareix que el seu manantial haja baixat i mana d´una teula en un bidó de ferro en el bancal de baix. Conforma un bonic paratge ombrí, abundant en xops i amb un magnífic exemplar de serval, amb profucció de vegetació típicament aquàtica i ombrí.
  • La Bassa i la Font del Massil. Té un fàcil accés per el mateix camí del Massil, a la dreta d´aquest. El naixement ha segut recobert per una caseta de obra recent (finals segle XX) en l´últim hort de tarongers prop de la pinada. L´aigua es conduïda per mitjà d´unes tuberes a la bassa situada més enllà de la vora del camí. El nom -2massil" es prou comú com nom de partida d´algunes poblacions; derivaria del àrab "mazil", el qual significa "posada". Antigament s´utilitzava per a regar camps circumdants. Té un bon estat de conservació encara que una invasió de vegetació.
  • La Bassa i la Font del Murtatell. El nom de Murtatell o Mortatell pareix ser que està relacionat amb la "murta", planta que abans cobria densament els voltants de la font i la partida en la qual es troba la bassa, hui reduïda a pocs exemplars d´aquesta espècie endèmica. Aquesta font abastiria tant a l´Alqueria propera com els horts adjacents. Zona d´esbarjo per als habitants de Castellonet en temporades estivals i dies de Pasqüa. Actualment té bona conservació i s´utilitza per a regadiu, encara que posseeix alteracions naturals, com el creixement de la vegetació.